Beelden archiveren (1).

WebmasterPublicatie om om 19:37 op donderdag 11 december 2014 | unieke lezers: 547 | vertoningen: 900

Iemand met een doorsnee camera zoals een Nikon D800 maakt foto's in rawformaat van 38 MB per stuk. Een en ander betekent dat 400 foto's na een fotoshoot 15 GB fotomateriaal vertegenwoordigen, we spreken dan nog niet eens over de extra capaciteit nodig voor bewerkingen op de foto's. Toch moet het archiveren van fotobestanden tegenwoordig geen gigantisch probleem meer zijn. 

Als een rekensom leert dat een schijf van 1 GB volledig gevuld na 60 fotoshoot, hoe bewaren we dan deze foto's zonder kostbare schijfruimte te verliezen?

Het antwoord is vrij simpel: we branden deze gegevens op een schijf. Een cd of dvd komen totaal niet in aanmerking omdat we een verzameling van foto's netjes bij mekaar willen houden. Een fotoshoot van 15 GB past niet op een dvd die amper 4,6 GB kan bevatten. We moeten dus opteren voor een Blu-ray disk die aan één enkele zijde 25 GB aan informatie kan bevatten.

Het toeval wil dat de webmaster, onder druk gezet door overvolle schijven, een marktonderzoek gedaan heeft naar zo goedkoop mogelijke Blu-ray schrijvers, schijfjes en software.

1. De software.

De beste software om Blu-ray's te branden is zonder twijfel Nero Burning Rom, een programma genoemd naar de Romeinse keizer Nero die Rome plat liet branden in het jaar 64 na Christus. De prijs van dit programma is € 49,99. Waarom zou je echter betalen voor iets wat je gratis kan krijgen? Het kan ook met CDBurnerXP, kostprijs € 0,00  (link zie bijlage).

2. De brander

Een marktonderzoek leerde dat de goedkoopste brander kan gekocht worden bij de webwinkel van bytesatwork voor de prijs van € 69 (link zie bijlage).

3. De schijfjes

Er zijn verschillende soorten schijfjes in een Blu-ray formaat: enkelzijdige en dubbelzijdige. In eerste instantie heb ik gekozen voor enkelzijdige schijfjes en een marktonderzoek leerde dat deze het beste koop zijn in Nederland: net geen € 20 voor 25 stuks (link zie bijlage).

Morgen volgt normaal gezien de levering van het apparaat, zaterdag de test en zondag publiceren we een artikel met de bevindingen van de webmaster, alsook een oplossing voor het labelen van de schijfjes. Bovendien is dit een ideaal medium om hoogwaardige proshows te maken.

Beeld nummer 1 Beeld nummer 2


Bijlagen Artikel

Link naar CDBurnerXP
De BluRay brander bij BytesatWork
De BluRay schijfjes bij replacedirectReacties op dit artikel


Om te reageren moet je aanmelden!
Perssoonlijke boodschapFrank Vandersmissen reageerde op zaterdag, 13 december 2014 - 21:16:15 (msgid=1851) voor publiek bestemd
 

Jammer genoeg geen levering, volgend artikel zal voor dinsdag of woensdag zijn.

Volgende week verlof vanaf woensdag, tijd voor enkele verdere uitstappen :-)

  
Perssoonlijke boodschapFrank Vandersmissen reageerde op donderdag, 11 december 2014 - 22:09:44 (msgid=1849) voor publiek bestemd
 

Deze keer 5 keer het artikel nagelezen op typfouten, met bril ... hopelijk niets over het hoofd gezien.

  >>> Verberg 1 gerelateerd artikel


Gerelateerde artikels


Beelden archiveren in de praktijk (2)

17/12/2014 Vandaag vond eindelijk de levering plaats van de Blu-ray brander (en een interne USB-3 kaartlezer). Zoals in het vorige artikel besproken gebruiken we CDBurnerXP om gratis de Blu-ray schijven van 25 GB te branden. Dit proces verliep vlekkeloos zoals blijkt uit ...
479 lezersnaar het artikel...


 

 

UITSTAPPENNIEUWS40 JAARTHEMAWEDSTRIJDENEXPOSITIEVERGADERINGENCURSUSSENDOWNLOADSESHOWS