Mamiya C330 camera
PROJECTEN
WIJ GAAN EEN CAMERA DELEN
01 JANUARI 2021
Beperkingen stimuleren de creativiteit.
Verveling doet ons nadenken.
Tijd doet ons inzien.

Vandaar dat ik deze periode (tussen Kerst en Nieuwjaar) zat na te denken.
Hoe kunnen we op een veilige en leuke manier de creativiteit en de verbeelding aanwakkeren van onze mede fotografen. Zo kwam ik op het idee om een camera te delen met onze leden. Een camera geladen met 1 rolletje van 36 opnamen. (Waarom analoog? Zo kan je als deelnemer de resultaten van de anderen nog niet zien, de camera tussentijds openen om te zien wat er op staat helpt echt niet).

Naargelang het aantal deelnemers verdelen we het aantal van 36 opnamen. Ieder mag de hem/haar toegewezen aantal foto’s met de camera maken. Denk eraan, het is zwart wit. Nadat je jouw opnames maakte, zorg je er zelf voor dat de volgende in de lijst deze camera mag ontvangen. Deze persoon maakt ook weer zijn/haar opnames en geeft de camera verder. Na afloop komt de camera met belichte film bij mij terecht, zodat ik deze kan ontwikkelen en scannen.

De resultaten worden hieronder tentoongesteld en kunnen ook op onze fysieke vergaderingen besproken worden.

Na verloop van tijd kunnen we zelfs themas toewijzen om te fotograferen.
Op dit ogenblik heb ik zelf een tiental werkende cameras ter beschikking met elk hun specifieke voor- en nadelen. We kunnen zelfs kiezen uit een arsenaal van iconische lenzen. Mij lijkt het een uitstekende uitdaging om elk, met dezelfde camera, een eigen foto te maken. Wiet weet kan dit resulteren in een creatieve documentaire over onze fotografie.

Interesse om mee te doen?

Schrijf je in door éénvoudig een mailtje te sturen naar:

Cambiocamera@fotodigiclub.be

Dit voor 30 januari 2021. Zo kunnen we vanaf 1 februari starten.

stefan
DSLR scan - © Stefan Migalski
DSLR Scan - © Stefan MIGALSKI
OVER DE CAMERA & DE FILM:
Dit schattige exemplaar is de Olympus Trip 35, een volautomatische zoekercamera gemaakt van 1968 tot 1983. Oorspronkelijk bedoeld voor de snapshoot-markt, maar het heeft een vreemde cultstatus ontwikkeld onder serieuze fotografen in het internettijdperk

Cultcamera's worden meestal cultcamera's omdat ze zo slecht zijn. Dit is een cultcamera omdat hij geweldig is: klein, stevig, eenvoudig en leuk, met een geweldige lens.

De camera heeft een uitstekende niet-verwisselbare 40 mm f / 2.8, met vier elementen in drie groepen. 40 mm is een prima brandpuntsafstand; het laat je een beetje dichterbij komen (en iets pittiger uitziende beelden krijgen) dan een 50 mm, zonder het perspectief te vervormen zoals bij een groothoeklens.

Sluiter:

De sluiter heeft in totaal twee tijden: 1/40 en 1/200, die automatisch worden geselecteerd. Flitssynchronisatie is 1/40. Geen flits of zelfontspanner. De sluiter is bijna stil; een bijna onhoorbare klik. Niet zo stil als een leafsluiter , maar het zorgt er ook niet voor dat mensen dekking zoeken.

Belichtingsmodi:

Vol automatisch.
Scherpstellen:
Zonefocus, op 1 meter, 1,5 meter, 3 meter en oneindig. I

- Instelling één persoon: tot 1,2 meter.

- Instelling twee personen: onderwerpen van 1,2 meter tot 2 meter.

- Groep: onderwerpen van 2 meter tot 6 meter.

- Bergen: 6 meter tot oneindig.

Batterijen:
Geen ! De Trip 35 werkt effectief op zonne-energie; het licht dat wordt gemeten, drijft het automatische belichtingsmechanisme van de camera aan.

Fotograferen:
Kies een compositie, raad de scherpstelafstand, stel een scherpstelgebied in, maak een foto. Dat is het.Fomapan Action 400 is een panchromatische zwart-wit negatief film ontworpen voor het maken van foto’s bij minder gunstige lichtomstandigheden. Fomapan 400 is de snelste zwart-wit film uit de Fomapan serie en is voornamelijk geschikt voor het maken van opnames bij weinig licht of voor snelle actie. De film combineert een klassieke korrel met een hoog oplossend vermogen, goede contourscherpte en een breed scala aan halftinten.

Fomapan Action 400 heeft een nominale filmsnelheid van ISO 400/27°C, maar door zijn flexibele belichtingsmogelijkheden levert de film ook goede resultaten wanneer die 1 stop overbelicht wordt (op ISO 200/24°C) of wanneer die twee stops onderbelicht wordt (ISO 1600/33°C) zonder dat je het ontwikkelproces van de film moet aanpassen, m.a.w. zonder de ontwikkelingstijd te verlengen of de temperatuur van de gebruikte ontwikkelaar te verhogen.
Deelnemers lijst:


Over jullie resultaten:

Social Media
Cambio Camera Data
Februari - Maart

April - Mei

Juni - Juli

Augustus - September

Oktober - November

Contact
Email
cambiocamera@fotodigiclub.be
Fotodigiclub.be 
-  besmet met het fotografievirus -
© 2021 © : fotodigiclub.be